در این آموزش به بررسی روش تعویض دنده ها یا به اصطلاح دنده کشی و همچنین روش معکوس انداختن دنده میپردازیم.
دنده دستی معمولا دارای شش حالت است که از دنده 1 تا 5 قابل تغییر است و حالت ششم آن دنده عقب می باشد.
بسیاری از رانندگان تازه کار ممکن است در ابتدا با دنده انداختن مشکل داشته باشند و مخصوصا در هنگام حرکت خودرو ندانند دنده در کدام حالت قرار دارد. اما این کار بسیار ساده است و با یادگیری اصول آن به آسانی می توان دنده ها را کم یا زیاد کرد.
قبل از تعویض دنده در هر حالتی، باید پدال کلاچ را تا انتها به سمت پایین فشار دهیم. بعد از تعویض دنده، پدال کلاچ را در سه مرحله و آرام به سمت بالا می آوریم و رها می کنیم.
درک حالت خلاص دنده
برای تعویض دنده ها باید ابتدا باید بدانیم حالت خلاص دنده در کدام قسمت قرار دارد. زمانی که دنده خلاص است، دنده بین حالت سه و چهار و دقیقا در وسط 6 حالت دنده قرار دارد.
حالا چطور بفهمیم که دسته دنده در حالت خلاص قرار دارد یا دنده؟ زمانی که با کف دست ها بالای دسته دنده را میگیریم، با یک حرکت میتوانیم متوجه شویم که دنده در چه حالتی قرار دارد. اگر با حرکت دسته دنده متوجه شدید که گیری در آن وجود دارد و به راحتی نمی توان آن را حرکت داد، این به معنای حالت دنده بودن خودرو است.
زمانی که گیر بر طرف می شود و دسته دنده به نرمی به سمت چپ و راست قابل حرکت است، این یعنی دنده در حالت خلاص قرار دارد.
تعویض دنده ها
اکنون که دنده را در حالت خلاص قرار داده ایم، وقت آن است که دنده ها را به ترتیب تعویض نماییم. چون دنده خلاص در حالت وسط قرار دارد، برای رفتن به حالت دنده 1، ابتدا با گرفتن دسته دنده، آن را به سمت چپ و سپس سمت بالا حرکت می دهیم.
اکنون قصد داریم به حالت دنده 2 برویم. برای این کار دسته دنده را از بالا به انتهای سمت پایین می آوریم. اکنون در حالت دنده دو قرار داریم.
برای رفتن به دنده 3 کار کمی سخت تر می شود، اما جای هیچ نگرانی نیست! دلیل سختی آن مخصوصا برای رانندگان تازه کار این است که شاید دقیقا ندانند دنده را در حالت 3 قرار می دهند یا 5! که به راحتی و رعایت یک مورد کوچک، قابل حل است.
چطور از دنده 2 به 3 برویم؟
بالاتر گفته شد که حالت دنده خلاص، وسط و بین دنده 3 و 4 است. بنابراین زمانی که دنده را خلاص می کنیم، دسته دنده در وسط قرار میگیرد و برای رفتن به دنده 3، کافیست به آسانی دسته دنده را به سمت بالا ببریم.
اکنون قصد داریم از دنده 2 به دنده 3 برویم. بسیار خونسردانه دنده را در حرکتی سریع با بالا بردن دسته دنده و رفع گیر آن، در حالت خلاص و سپس به سمت بالا و حالت 3 قرار می دهیم. یعنی نیازی نیست حتما دسته دنده را کامل با حرکت دست از دنده 2 به بالا، سمت راست و سپس سمت بالا به دنده 3 ببریم.
به صورت ساده تر، دنده را با یه حرکت به سمت بالا از حالت 2 به خلاص می بریم و لحظه ای خیلی کوتاه دست را روی دنده شل می کنیم و اجازه می دهیم به طور خودکار در حالت وسط قرار گیرد. و حالا با یک حرکت دسته دنده را به سمت بالا می بریم و در حالت 3 قرار می دهیم. به همین آسانی!
با این کار دیگر نگران این نیستیم که دنده را در حالت 3 قرار داده ایم یا 5.
رفتن به دنده 4 و 5
اکنون کار ما بسیار آسان شده و به راحتی می توانیم با پایین آوردن دنده تا انتها، از حالت دنده 3 به دنده 4 برویم.
برای رفتن به دنده 5 کافیست دسته دنده را از حالت 4 با رفع گیر آن، به سمت بالا، سمت راست و سپس سمت بالا ببریم.
حالت معکوس دنده
زمانی که دنده از حالت بالا به پایین کم می شود، حالت معکوس نام دارد. برای مثال به یک دست انداز نزدیک می شویم و می خواهیم از دنده 5 به دنده 2 معکوس بکشیم. ابتدا با فشردن آرام ترمز سرعت خود را به تدریج کم می کنیم. بعد از اینکه سرعت خودرو کاهش پیدا کرد، قبل از رسیدن به دست انداز، پدال کلاچ را تا انتها پایین می آوریم، و سپس با پایین آوردن دسته دنده از حالت 5 با رفع گیر آن، لحظه ای کوتاه دست را شل می کنیم تا دنده در حالت وسط خلاص قرار گیرد. و اکنون می توانیم با بردن دسته دنده به چپ و سپس پایین، دنده را در حالت 2 قرار دهیم.
با این کار نگران این نیستیم که دنده را در حالت 4 قرار داده ایم یا 2 و همچنین با اعتماد به نفس بیشتری می توانیم دنده ها را تعویض نماییم.
حالت دنده عقب
برای رفتن به دنده عقب، بعد اطمینان از خلاص بودن دنده، کافیست دسته را به سمت راست و سپس پایین ببریم. در این حالت در دنده عقب قرار می گیرد. این حالت R نامیده می شود که حرف اول واژه انگلیسی Reverse به معنای عقب، برعکس یا معکوس است.
سوالات آیین نامه 1402 , سوالات آیین نامه 1402 با جواب , نمونه سوالات آیین نامه 1402